Wat is er te doen?

Het Straatpastoraat Utrecht biedt diverse gelegenheden voor ontmoeting. Deze activiteiten vinden plaats in verschillende kerken in de binnenstad: de Jacobikerk, de Domkerk en de Doopsgezinde kerk. Ook de toegewijde vrijwilligers komen uit verschillende hoeken: van Jeruzalemkerk tot van buiten de kerk en van Baptistengemeente tot Janskerk. Zo wordt het Straatpastoraat breed gedragen.

Hier is het vrijblijvend, en dat is fijn. Als het afspraak was dat ik hier elke maandagochtend zou moeten zijn,
dan kwam ik nooit, maar nu ben ik er bijna elke week.

Inloop met brunch

Iedere maandagochtend van 9.30-11.30 uur is er een inloop in de Jacobikerk. Vanwege de coronamaatregelen is de inloop op dit moment omgevormd tot een aanloop: op het plein voor de kerk staan stoelen en tafeltjes en de koffie, thee en koekjes worden buiten geserveerd. Zo is het een gezellig terras. Bezoekers, straatpastores en vrijwilligers ontmoeten elkaar, maken een praatje, raken in gesprek en verbinden zich aan elkaar. Soms helpt een pastor of vrijwilliger een bezoeker met iets praktisch. Om 11.00 uur is er een brunch met een warme hap.

In augustus is er geen aanloop. Op 7 september zijn we er weer.

Waar? Jacobikerk, St, Jacobsstraat 171, Utrecht
Wanneer? Iedere maandag
Hoe laat? 9.30-11.30 uur

Viering en maaltijd

Ongeveer vijf keer per jaar is er in de Domkerk een viering voor mensen die dak- en/of thuisloos zijn. Om 15.00 uur staat de koffie klaar, om 15.30 begint de viering. Aansluitend is er een maaltijd in het Domcafé. Iedereen is van harte welkom om mee te vieren.

Op 6 september is de viering met aansluitend een broodmaaltijd niet in de Domkerk, maar in de Janskerk, Janskerkhof 26, Utrecht.

Waar? Domkerk, Achter de Dom 1, Utrecht
Wanneer? 12 januari, 5 april, 7 juni, 6 september, 15 november,
Hoe laat? 15.00 uur

Tafel van twaalf

Elke eerste woensdag van de maand is er een driegangenmaaltijd. De pastores nodigen hiervoor een aantal mensen van de straat uit. Rond de feestelijk gedekte tafel genieten zij, samen met de kookploeg, van met liefde bereid eten en is er gelegenheid voor ontmoeting en gesprek. De maaltijd is ingebed in een kleine liturgie van gebeden, liederen en een verhaal.

Vanwege corona ligt deze activiteit op dit moment nog stil. We zijn in gesprek om na de zomer weer te starten.

Waar? Doopsgezinde kerk, Oudegracht 270, Utrecht
Wanneer? Elke eerste woensdag van de maand
Hoe laat? 17.30 uur

For me, this is good life, good life in a spiritual sense. Of course life is not good when you have no home, but here, I feel good.

Allerzielen

Op Allerzielen is er rond de Levensboom in de tuin van het Catharijneconvent een herdenkingsbijeenkomst, waarin namen worden genoemd van overleden vrienden van de straat. Kaarsjes worden aangestoken en naamplaatjes in de boom gehangen, zodat zij niet vergeten raken.

Winterkleding- en cadeaumarkt

Jaarlijks is er in december bij de inloop een markt waar dak- en thuislozen warme winterkleding en verschillende cadeaus kunnen uitzoeken: agenda’s, tandpasta, rugzakken, slaapzakken. Dit alles wordt ingezameld door de verschillende Utrechtse kerken.

Mee-vieren

Soms is er een jarige in de inloop. Dan zingen we die toe en is er iets lekkers. Wanneer een kind van een bezoeker jarig is, zijn er ook cadeautjes. Zo vormen we met elkaar een gemeenschap, die voor bezoekers vaak als een familie voelt.

God,
wilt U bij mij zijn in angst en eenzaamheid
en wilt U mij bevrijden en beschermen?
Ik wil me veilig voelen,
ik wil op Uw weg wandelen
zodat ik het goede mag doen.
Ik wil wandelen in Uw licht.