Wat is er te doen?

Het Straatpastoraat Utrecht biedt diverse gelegenheden voor ontmoeting. Deze activiteiten vinden plaats in en samen met verschillende kerken in de binnenstad en daarebuiten: de Jacobikerk, de Domkerk de Doopsgezinde kerk en de Nieuwe Kerk. Ook de toegewijde vrijwilligers komen uit verschillende hoeken: van Jeruzalemkerk tot Nieuwe Kerk en van Baptistengemeente tot Janskerk, of van buiten de kerk . Zo wordt het Straatpastoraat breed gedragen.

Hier is het vrijblijvend, en dat is fijn. Als het afspraak was dat ik hier elke maandagochtend zou moeten zijn,
dan kwam ik nooit, maar nu ben ik er bijna elke week.

Inloop met brunch

Iedere maandagochtend van 9.30-11.30 uur is er een inloop in de Jacobikerk. Bezoekers, straatpastores en vrijwilligers ontmoeten elkaar, maken een praatje, raken in gesprek en verbinden zich aan elkaar. Soms helpt een pastor of vrijwilliger een bezoeker met iets praktisch. Om 11.00 uur is er een brunch met een warme hap.

Waar? Jacobikerk, St. Jacobsstraat 171, Utrecht
Wanneer? Iedere maandag
Hoe laat? 9.30-11.30 uur

Tafel van twaalf

Elke eerste woensdag van de maand is er een driegangenmaaltijd. De pastores nodigen hiervoor een aantal mensen van de straat uit. Rond de feestelijk gedekte tafel genieten zij, samen met de kookploeg, van met liefde bereid eten en is er gelegenheid voor ontmoeting en gesprek. De maaltijd is ingebed in een kleine liturgie van gebeden, liederen en een verhaal.

Waar? Doopsgezinde kerk, Oudegracht 270, Utrecht
Wanneer? Elke eerste woensdag van de maand
Hoe laat? 17.30 uur

Viering en maaltijd

Iedere 4e zondag van de maand is er in de Domkerk een viering voor mensen die dak- en/of thuisloos zijn. Om 15.00 uur staat de koffie klaar, om 15.30 begint de viering. Aansluitend is er een maaltijd in het Domcafé. Iedereen is van harte welkom om mee te vieren.

Waar? Domkerk, Achter de Dom 1, Utrecht
Wanneer? Elke 4e zondag van de maand: 28 januari, 25 februari, 24 maart, 28 april, 26 mei, 23 juni, …
Hoe laat? 15.00 uur

Samen eten en ontmoeten

Iedere 3e zaterdag van de maand is er in de Nieuwe Kerk – locatie Wilhelminapark een maaltijd met mensen die dak- en/of thuisloos zijn, kerkleden en buurtbewoners. Er wordt ook samen gekookt. Vanaf 16.00 uur is er inloop met koffie, thee en iets lekkers erbij, en is er ruimte voor ontmoeting, spelletjes en gezellig kletsen. Om 17.30 begint de maaltijd en gaan we met elkaar in gesprek over wie we zijn en wat ons bezig houdt. Iedereen is van harte welkom.

Waar? Nieuwe Kerk locatie Wilhelminapark, Hobbemastraat 35, Utrecht
Wanneer? Elke 3e zaterdag van de maand: 17 februari, 16 maart, 19 april, 18 mei, 14 juni, …
Hoe laat? 16.00 uur

Tijdens een maaltijd ontstond er een spontaan muzikaal intermezzo. Afrikaanse trommels, gitaar, klappen en swingen gingen hand in hand samen. En dat terwijl de djembee-spelers en de gitarist elkaar 5 minuten daarvoor nog niet kenden… Ongeplande extra gezelligheid!

For me, this is good life, good life in a spiritual sense. Of course life is not good when you have no home, but here, I feel good.

Allerzielen

Rond Allerzielen is er ieder jaar rond de Levensboom in de tuin van het Catharijneconvent een herdenkingsbijeenkomst, waarin namen worden genoemd van overleden vrienden van de straat. Kaarsjes worden aangestoken en naamplaatjes in de boom gehangen, zodat zij niet vergeten raken.

 

Kledingmarkt

Jaarlijks is er in november bij de inloop een markt waar dak- en thuislozen warme winterkleding. Dit wordt ingezameld door de verschillende Utrechtse kerken. In het voorjaar is er een zomerkledingmarkt.

Mee-vieren

Soms is er een jarige in de inloop. Dan zingen we die toe en is er iets lekkers. Wanneer een kind van een bezoeker jarig is, zijn er ook cadeautjes. Zo vormen we met elkaar een gemeenschap, die voor bezoekers vaak als een familie voelt.

God,
wilt U bij mij zijn in angst en eenzaamheid
en wilt U mij bevrijden en beschermen?
Ik wil me veilig voelen,
ik wil op Uw weg wandelen
zodat ik het goede mag doen.
Ik wil wandelen in Uw licht.