Wat is er te doen?

Het Straatpastoraat Utrecht biedt diverse gelegenheden voor ontmoeting. Deze activiteiten vinden plaats in verschillende kerken in de binnenstad: de Jacobikerk, de Domkerk en de Doopsgezinde kerk. Ook de toegewijde vrijwilligers komen uit verschillende hoeken: van Jeruzalemkerk tot van buiten de kerk en van Baptistengemeente tot Janskerk. Zo wordt het Straatpastoraat breed gedragen.

Hier is het vrijblijvend, en dat is fijn. Als het afspraak was dat ik hier elke maandagochtend zou moeten zijn,
dan kwam ik nooit, maar nu ben ik er bijna elke week.

Inloop met brunch

Iedere maandagochtend van 9.30-11.30 uur is er een inloop in de Jacobikerk. Bezoekers, straatpastores en vrijwilligers ontmoeten elkaar, maken een praatje, raken in gesprek en verbinden zich aan elkaar. Soms helpt een pastor of vrijwilliger een bezoeker met iets praktisch. Om 11.00 uur is er een brunch met een warme hap.

Waar? Jacobikerk, St. Jacobsstraat 171, Utrecht
Wanneer? Iedere maandag
Hoe laat? 9.30-11.30 uur

Op 12 december 2022 brandde de Lantaarn, die op initiatief van de Utrechtse Stedelijke Raad van Kerken het hele jaar van kerk/gemeenschap naar kerk/gemeenschap reist, als teken dat Gods licht ook in donkere tijden bij ons is. Bezoekers kregen een lichtje mee.

Tafel van twaalf

Elke eerste woensdag van de maand is er een driegangenmaaltijd. De pastores nodigen hiervoor een aantal mensen van de straat uit. Rond de feestelijk gedekte tafel genieten zij, samen met de kookploeg, van met liefde bereid eten en is er gelegenheid voor ontmoeting en gesprek. De maaltijd is ingebed in een kleine liturgie van gebeden, liederen en een verhaal.

Waar? Doopsgezinde kerk, Oudegracht 270, Utrecht
Wanneer? Elke eerste woensdag van de maand
Hoe laat? 17.30 uur

Viering en maaltijd

Iedere 4e zondag van de maand is er in de Domkerk een viering voor mensen die dak- en/of thuisloos zijn. Om 15.00 uur staat de koffie klaar, om 15.30 begint de viering. Aansluitend is er een maaltijd in het Domcafé. Iedereen is van harte welkom om mee te vieren.

Waar? Domkerk, Achter de Dom 1, Utrecht
Wanneer? Elke 4e zondag van de maand: 26 februari, 26 maart, 23 april, …
Hoe laat? 15.00 uur

For me, this is good life, good life in a spiritual sense. Of course life is not good when you have no home, but here, I feel good.

Allerzielen

Rond Allerzielen is er ieder jaar rond de Levensboom in de tuin van het Catharijneconvent een herdenkingsbijeenkomst, waarin namen worden genoemd van overleden vrienden van de straat. Kaarsjes worden aangestoken en naamplaatjes in de boom gehangen, zodat zij niet vergeten raken.

 

Kledingmarkt

Jaarlijks is er in november bij de inloop een markt waar dak- en thuislozen warme winterkleding. Dit wordt ingezameld door de verschillende Utrechtse kerken. In het voorjaar is er een zomerkledingmarkt.

Mee-vieren

Soms is er een jarige in de inloop. Dan zingen we die toe en is er iets lekkers. Wanneer een kind van een bezoeker jarig is, zijn er ook cadeautjes. Zo vormen we met elkaar een gemeenschap, die voor bezoekers vaak als een familie voelt.

God,
wilt U bij mij zijn in angst en eenzaamheid
en wilt U mij bevrijden en beschermen?
Ik wil me veilig voelen,
ik wil op Uw weg wandelen
zodat ik het goede mag doen.
Ik wil wandelen in Uw licht.