Wat is er te doen?

Het Straatpastoraat Utrecht biedt diverse gelegenheden voor ontmoeting. Deze activiteiten vinden plaats in verschillende kerken in de binnenstad: de Jacobikerk, de Domkerk en de Doopsgezinde kerk. Ook de toegewijde vrijwilligers komen uit verschillende hoeken: van Jeruzalemkerk tot van buiten de kerk en van Baptistengemeente tot Janskerk. Zo wordt het Straatpastoraat breed gedragen.

Hier is het vrijblijvend, en dat is fijn. Als het afspraak was dat ik hier elke maandagochtend zou moeten zijn,
dan kwam ik nooit, maar nu ben ik er bijna elke week.

Inloop met brunch

Iedere maandagochtend van 9.30-11.30 uur is er een inloop in de Jacobikerk. Bezoekers, straatpastores en vrijwilligers ontmoeten elkaar, maken een praatje, raken in gesprek en verbinden zich aan elkaar. Soms helpt een pastor of vrijwilliger een bezoeker met iets praktisch. Om 11.00 uur is er een brunch met een warme hap.

Inloop in coronatijd
Toen een inloop vanwege de coronamaatregelen niet kon, werd het een aanloop: er stonden stoelen en tafeltjes op het plein voor de kerk, en de koffie, thee en koekjes werden buiten geserveerd. Zo was het een gezellig terras. Na een tijdje konden we gelukkig weer naar binnen. Maar ook buiten kun je een praatje maken.

Waar? Jacobikerk, St, Jacobsstraat 171, Utrecht
Wanneer? Iedere maandag
Hoe laat? 9.30-11.30 uur

Viering en maaltijd

Ongeveer vijf keer per jaar is er in de Domkerk een viering voor mensen die dak- en/of thuisloos zijn. Om 15.00 uur staat de koffie klaar, om 15.30 begint de viering. Aansluitend is er een maaltijd in het Domcafé. Iedereen is van harte welkom om mee te vieren.

Waar? Domkerk, Achter de Dom 1, Utrecht
Wanneer? Data najaar/winter 2021 nog niet bekend
Hoe laat? 15.00 uur

Tafel van twaalf

Elke eerste en derde woensdag van de maand is er een driegangenmaaltijd. De pastores nodigen hiervoor een aantal mensen van de straat uit. Rond de feestelijk gedekte tafel genieten zij, samen met de kookploeg, van met liefde bereid eten en is er gelegenheid voor ontmoeting en gesprek. De maaltijd is ingebed in een kleine liturgie van gebeden, liederen en een verhaal.

Tafel van Twaalf in coronatijd
Begin september 2020 was de eerste corona-Tafel van 12. In verband met de afstand is het een Tafel van 6 geworden. Om genoeg pastoranten te kunnen ontvangen houden we in plaats van één Tafel per maand er nu twee – op de eerste en de derde woensdag van de maand. Het samenzijn in kleiner verband heeft voordelen. Er is meer rust, en meer tijd voor elke gast. En toen kwamen er weer meer beperkingen…

Tja, wat doe je? Onze vrienden van de straat rekenen op onze Tafel van Twaalf. Mogen wij nu nog wel of niet meer binnen? Of is het sowieso beter om het niet meer binnen te willen? Waar blijft dan de bijna huiselijke gezelligheid? En het ‘binnen’-gevoel voor onze vrienden die al zoveel buiten zijn? Maar… beter buiten, dan niet. Daarom werd het een Tafel van Twaalf to Go, buiten op de Mariaplaats bij de pomp. Corona-proof. Vooraf voor alle zekerheid de wijkagent ingelicht. Er is genoeg plaats om op anderhalve meter en in kleine groepen niet groter dan vier de maaltijd op straat te eten. Net als anders binnen, eerst koffie, thee. Dan een pompoen-soepje uit een papieren wegwerpbeker. En daarna … twaalf afhaal-wokki’s, inclusief een toetje to go en een met de hand geschreven bemoediging op naam, persoonlijk. Goede gesprekken bij de pomp. Wel wennen, buiten, niet binnen. Maar toch gewaardeerd!
– Jan Bernard Struik, straatpastor

Waar? Doopsgezinde kerk, Oudegracht 270, Utrecht
Wanneer? Elke eerste en derde woensdag van de maand
Hoe laat? 17.30 uur

For me, this is good life, good life in a spiritual sense. Of course life is not good when you have no home, but here, I feel good.

Allerzielen

Rond Allerzielen is er ieder jaar rond de Levensboom in de tuin van het Catharijneconvent een herdenkingsbijeenkomst, waarin namen worden genoemd van overleden vrienden van de straat. Kaarsjes worden aangestoken en naamplaatjes in de boom gehangen, zodat zij niet vergeten raken.

Allerzielen in coronatijd
Vanwege corona kon in 2020 de herdenking niet in deze vorm doorgaan. Wel is op de maandag voor Allerzielen bij de inloop aandacht gegeven aan deze herdenking. Mensen konden namen noemen en pastor Wieke de Wolff schreef de namen op en stak voor elke naam een kaarsje aan. In 2021 hopen we weer een herdenkingsbijeenkomst bij de Levensboom te hebben.

Kleding- en cadeaumarkt

Jaarlijks is er in december bij de inloop een markt waar dak- en thuislozen warme winterkleding en verschillende cadeaus kunnen uitzoeken: agenda’s, tandpasta, rugzakken, slaapzakken. Dit alles wordt ingezameld door de verschillende Utrechtse kerken. In juli was er dit jaar voor het eerst een zomerkledingmarkt. Ook dit was een succes. Dat gaan we vaker doen.

Mee-vieren

Soms is er een jarige in de inloop. Dan zingen we die toe en is er iets lekkers. Wanneer een kind van een bezoeker jarig is, zijn er ook cadeautjes. Zo vormen we met elkaar een gemeenschap, die voor bezoekers vaak als een familie voelt.

God,
wilt U bij mij zijn in angst en eenzaamheid
en wilt U mij bevrijden en beschermen?
Ik wil me veilig voelen,
ik wil op Uw weg wandelen
zodat ik het goede mag doen.
Ik wil wandelen in Uw licht.